!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Val més matar a un home que perdre un bon costum' - Miquel Giménez

diumenge, 28 d’octubre del 2012

'Val més matar a un home que perdre un bon costum' - Miquel Giménez




Miquel Giménez, nascut a Barcelona, és guionista de ràdio i televisió, articulista i analista polític. Destaca com un bon comunicador i és habitual en diversos programes com apassionat tertulià.
Escriptor que ha publicat dues anteriors novel•les:” Aventis” i “El dia que David Niven va venir a esmorzar al Paral•lel”, novel.la excel•lentment rebuda tant pel públic com per la crítica.

Amb aquest tercer llibre, l’autor dóna vida a la senyora Dolors Riera i Grau, nascuda a Avià, una vila del Berguedà. Instruïda per les dones de la seva família, va aprendre a cuinar els gustosos plats de la gastronomia de la seva terra, va aprendre també a ser endreçada i, com ens diu el seu autor, a estimar el seu país.
De jove, marxà com ajudant de cuinera a Barcelona, després anirà cap a París i cuinà per a gent molt important: el Prefecte de la policia de París, el Súper Intendent de Scotland Yard i responsables de la CIA. Jubilada, torna cap a casa seva i cuina per al seu nebot, en Roger, metge del poble i per a amics de confiança, llegeix, passeja, té cura del seu hort i gaudeix del paisatge d’Avià. També, és clar, resoldrà crims, molts crims...

Amb un títol intel•ligent que resumeix el sentit de l’humor que caracteritza al seu autor i, com veurem per la lectura, també als seus personatges, comença el primer llibre que esperem serà una llarga sèrie de novel.la negra a la catalana.

  La senyora Dolors és una mena de Mrs. Marple o Jessica Fletxer, però amb la gran diferencia que cap d’elles preparen tan bé els canalons ni saben  engrescar amb la seva alegria i picaresca a un mossèn, a un mosso, a tots els parroquians de la vila i inclús a una nació sencera...

“—Tot el govern n’està al cas, amic meu. En el seu nom li parlo. Fins i tot ens han arribat, tan bon punt va saber-se la noticia, les mostres d’afecte de tots els partits de la cambra. Ja ho veieu, Catalunya sencera us mira. Ànims i bon servei¡”

Novel.la molt divertida i rica en diàlegs frescos que enriqueixen la llengua catalana, eviten l’oblit de frases fetes i enforteixen el nostre vocabulari. Sens dubte, és principalment un gran homenatge a la terra del Berguedà, als seus paisatges, costums i sobre tot a la seva gent.

“—Bé, ara que ja esteu ben dinats, podríem anar per feina, no us sembla?”

I tal com diu la senyora Dolors, anem per feina i a llegir el seu primer llibre. Una noia blanca i rossa, com una fada, que viatja en autobús d’Avià cap a Barcelona serà el personatge del primer cas que la nostra sagaç cuinera haurà d’investigar. Al mas de Cal Mort, s’hi amaga un misteri.

GRISELDA MARTÍN CARPENA


Val més matar a un home que perdre un bon costum 
Miquel Giménez
Autor: Miquel Giménez
A Contravent editors
Primera edició: març 2012
123 pàgines
ISBN: 978-84-939722-5-7

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular