!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Odissees' - Josep Maria Ràfols

dijous, 1 de novembre del 2012

'Odissees' - Josep Maria Ràfols



“Odissees” son un seguit de petites histories  totes elles basades en grans investigacions, grans troballes arqueològiques i anècdotes de la nostre vida. Un recull basat en el programa de TV3 “Odissees”  presentat per Enric Calpena, que escriu el pròleg del llibre.

                Com tots els llibres resultat de la unió de diverses histories, aquestes poden resultar de mes o menys interès pel lector. Així de les tretze que surten representades particularment m’ interessen unes poques. Casualment, aquestes son les mes properes, les que puc tenir constància d’ elles.

                Un bon exemple seria la darrera de totes: “La plaça que veia passar les estàtues”, on coneixem vida i miracles de la estàtua de La República i La Victòria de Franco i ens adonem de que les coses es feien malament ja fa uns anys. Descobrirem perquè es deia al Cinc d’Oros, com un escultor podia treballar tant per el regim com per l’ ajuntament de la República i fins i tot ens assabentarem de que l’escultor del famós avi del Barça que presideix l’ entrada a La Masia del club de futbol, va ser feta per la mateixa persona que va fer l’ estàtua del General Franco a cavall que durant quaranta anys va presidir el castell de Montjuïc.

                “A les potes dels cavalls”, una historia amb el famós quadre de Ramon Casas: “La càrrega” també resulta interessant.  O “Una vall fosca il·lumina Barcelona” on trobem que no nomes Fred Stark Pearson (imprescindible el llibre de Xavier Moret “Dr. Pearson” per conèixer mes dades) va intentar i finalment aconseguir portar la llum a Barcelona, si no que va haver un altre persona, de nom Emili Riu que va lluitar per el mateix.

                Fins i tot   “El gelat del rebesavi” resulta sorprenent per el lector. Com es van crear els primers gelats de la historia.

                Però d’ altres histories, resulten molt feixugues. Molt bigarrades. Massa noms per poder gaudir d’ elles.

                Per cert, resulta curiós com una cosa que avui dia a resultat una noticia a escala mundial, la restauració del Eccehomo a Borja per part d’ una veïna del poble, l’ any 1986 no anava mes enllà d’ un cercle molt petit.

                En definitiva el llibre representa un recull d’ histories centrades en petits tresors i grans aventures per conèixer la verdadera historia  de com van arribar allà on son.

                Interessant, educatiu, i curiós a parts iguales.

SALVA G.

Titol: Odissees

Autor: Josep Maria Ràfols
Editorial: Cossetània Edicions
Edició: 1ª edició, setembre de 2012
Nombre de pàgines: 199 pp.
I.S.B.N: 978-84-9034-007-3


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular