!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Ifni, la última aventura colonial española' - Manuel Chaves Nogales

divendres, 11 de gener del 2013

'Ifni, la última aventura colonial española' - Manuel Chaves Nogales



En els darrers mesos,  he tingut ocasió de compartir amb altres persones el goig d’haver descobert la figura de Manuel Chaves Nogales. I, acte seguit, abans que la conversa endinsés en l’obra llegida i en la seva personalitat, ha estat inevitable haver de respondre’ns la pregunta de com és possible haver trigat tant a descobrir-lo. Certament, formo part de la munió de lectors que desconeixíem la seva existència fins fa quatre dies. Com pot ser que un narrador tan extraordinari hagi estat tan absent, tan desconegut? En tot cas, el fet és que la figura i l’obra de Chaves Nogales avui dia ens apareix com una vertadera delikatessen elaborada amb  dos ingredients que es contraposen: l’emoció de la crònica dels fets viscuts, d’una banda,  i llur anàlisi serena.

Chaves Nogales desprèn un equilibri que el lector agraeix, amb la qual cosa aconsegueix fer encara més  creïbles i entenedors els continguts. En aquest cas, els fets narrats tenen relació amb la seva estada a les terres d’Ifni l’any 1934 quan el govern de la República va decidir fer efectiva la possessió del territori.

Descrivint el territori, ens il.lustra sobre les formes de vida de les les diferents comunitats culturals i tribals. Recercant fonts d’informació és capaç de resoldre l’enigma dels presoners espanyols “esclavitzats” des del desastre d’Anual. Narrant les seves pròpies peripècies, no amaga la poca capacitat logística de l’aparell colonitzador espanyol…   Si només fos per això, “Ifni, la última aventura colonial española”  ja tindria prou interès. Però, l’autor  va més enllà  en deixar al descobert les diferències entre  el model i la intensitat de colonització francès del territori i l’espanyol. En aquest sentit, esdevé del tot  interessant tant la figura, personalitat i obra del coronel Capaz com les mateixes reflexions de l’autor sobre els significats dels termes “imperialisme” i “civilització”.

Júlia Tardà


Títol: Ifni, la última aventura colonial española 
Autor: Manuel Chaves Nogales
Editorial: Almuzara, 2012
ISBN: 978-84-15338-86-4
Pàgines: 152 + 8


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular