!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'El fracassat' - Martí Domínguez

dissabte, 15 de juny del 2013

'El fracassat' - Martí Domínguez


El fracassat, de Martí Domínguez, (Proa) ens permet assistir com a espectadors a un fragment de la vida del pintor impressionista Paul Cézanne, que, encara que costi de creure, és el fracassat al qual al•ludeix el títol de la novel•la. Cézanne era el fill d’un banquer adinerat i hauria pogut tenir una vida fàcil i sense preocupacions, però que va deixar de banda per dedicar-se plenament a la pintura.
A la novel•la, aparentment, no hi passa res però s'hi toquen temes de gran profunditat: la incomprensió de l'artista, la pobresa, l'amistat, les relacions familiars... I és un excel•lent retrat de com pensava un artista iconoclasta i de quin era el seu ideari estètic, totalment revolucionari.
Cezanne és un pioner i com a tal, va contracorrent. Ni els acadèmics,  ni el públic entenen la seva pintura, fins i tot al carnisser els costa acceptar-los com a pagament a canvi d'una mica de carn.  "diuen que allò no és així, que en aquell carrer no es veuen totes aquelles cases, que en sobren o que en falten, i que aquell jardí no està en aquell lloc...", "la gent en un quadre vol veure un arbre verd i una casa blanca, i no un arbre blau i una casa vermella..." Però tot i la incomprensió, les penúries econòmiques que passen amb el seu fill i la seva dona, Cézanne es manté ferm en les seves conviccions, l'ús particular dels colors i la seva concepció particular del paisatge. ¿Què seria de l'art modern si Paul Cézanne hagués acceptat ser banquer com el seu pare?

Domínguez també reflexiona sobre la paternitat i la responsabilitat que comporta mantenir una família. Cézanne té un fill amb una model, Hortense, d'amagat dels seus pares. La veu d'Hortense, en dos capítols situats estratègicament al llarg del llibre, ens permet entendre fins a quin punt devia ser dur per ella ser al seu costat. La relació del pintor amb els seus pares també és un tema recurrent en tota la novel•la.

La convivència amb la resta del gremi tampoc era fàcil: els acadèmics els menyspreaven, però Cézanne tampoc s'acabava d'entendre amb els membres d'un grup (els impressionistes) que aleshores començava a donar-se a conèixer. L'autor recrea tertúlies en què es malparla d'ell. Només Pissarro el defensa. "Ell m'ha fet creure de nou en el meu art... Gràcies a ell he renascut!", diu sobre ell Cézanne. Pissarro, tot i que està una mica més ben considerat que el seu amic, també es troba en una situació delicada, ja que té 3 fills a qui no pot comprar llet ni sabates. I Claude Monet fins i tot es va plantejar deixar el seu fill a l'hospici.
Una obra interessant per conèixer la injustícia que es va cometre amb aquests genis, els pares de l'art modern i les dificultats que van haver de combatre per mantenir-se fermes en les seves conviccions.

Marta Planes

El fracassat
Martí Domínguez
Editorial Proa
Data de publicació  07/03/2013
ISBN  978-84-7588-364-9
Pàgines 272

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular