!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'El metge i un gos d’atura' - Inès Vidal Farré

diumenge, 8 de setembre del 2013

'El metge i un gos d’atura' - Inès Vidal Farré


“El metge i un gos d’atura”, el nou llibre de Inès Vidal Farré (Barcelona, 1972) i XXX Premi de Narrativa Ribera D’Ebre, es una novel·la dura, molt dura, encara que estigui emmarcada com si d’un conte es tractés.

                Molts dels personatges no tenen nom, segurament per que podríem ser  tu o jo. Els fets narrats que és transmetran  de generació en generació, i mai és perdran del subconscient dels habitants del poble ens podrien haver passat a nosaltres mateixos.

                Sembla una llegenda, però no ho és. Ni de bon tros.

                Unes violacions s’han comès el poble, any rere any i mai s’ ha agafat el culpable: fins avui.

                El llibre mostra les desigualtats de les persones, per raó de sexe, classe, edat i fins i tot condició física, un dels mes mal parats, en Blai, germà del famós metge del títol,  va néixer amb uns petits problemes mentals. Els mateixos problemes que avui dia encara pateix el mon.

                L’ ambient rural del llibre, representat pel Pirineu lleidatà s’escau a la perfecció amb tot allò que explica, amb els pastors, amb el cacique del poble, el mateix metge, la seva família, els vells del poble i fins i tot el típic i topic Guardia civil quan pren declaració.

                No l’ hi trobem final moral al suposat conte, ni falta que fa, per sort només remarca el fets que van succeir-hi fa uns anys al poble (sembla que l’ historia del metge, en part, es real, com explica la pròpia escriptora en la seva introducció del llibre) encara que aquests siguin tan durs com el metall.

                El llibre va saltant d’ un personatge a l’ altre, d’ un temps passat a un temps present, amb petites introduccions en cada capítol que ens prepara per el que ens  ve a sobre. Sens dubte això l’ hi fa guanyar mes punts al llibre. Poc a poc coneixem tota la historia dels pocs però forts personatges de la novel·la i es al final quan coneixem la crua realitat imposada per els mes forts.

                Tots els contes de nens en un moment o altre, fan por, i aquest es un clar exemple. Però no tingueu por de llegir-ho segur que gaudiu d’un dels contes mes sentits d’ aquest any.

                SALVA G.

Titol: El metge i un gos d’atura
Autor: Inès Vidal Farré
Editorial: Cossetània Edicions
Numero de pagines: 104 pp.
I.S.B.N. 978-84-9034-156-8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular