!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Entrevista a X. Díaz coautor de 'Coll Avall' junt a M. Martínez

divendres, 13 de setembre del 2013

Entrevista a X. Díaz coautor de 'Coll Avall' junt a M. Martínez


Llibres de delicte continuen publicant novel·la negra en català, aquest cop amb Coll Avall de X. Díaz i M. Martínez. Una historia de denúncia social. Hem pogut parlar amb un d'ells.

Ens podeu explicar com ha estat l'experiència d'escriure una novel•la a 4 mans? 
X. D. La veritat és que ha estat una experiència molt enriquidora. Els dos tenim dos estils molt diferents però crec que els hem sabut compaginar per aconseguir un bon resultat final. Durant tot el procés de creació i de revisió de l’obra literària hem estat en contacte constant malgrat la distància. Val a dir que aquest llibre l’hem fet a quatre mans però amb una distància real de 3.000 kilòmetres perquè jo hi era a Suècia i el meu col•lega literari a Barcelona. També crec que hem sabut portar a bon terme les nostres idees per tal que el lector segueixi el fil conductor de l’argument. Els dos estem satisfets per l’experiència i creiem que ha valgut la pena.

Coll avall és una novel•la negra, però també és una novel•la de denúncia social. 
Creieu que aquest és el paper del gènere negre? Què és el que preteneu evidenciar
amb aquesta novel•la?
X.D. La nostra pretensió no ha estat fer una novel•la de denúncia social, sinó una novel•la de gènere negre amb un transfons social que creiem que ha de formar part de la història. La descripció de la realitat social del nostre voltant és, evidentment, un element irrefutable de la novel•la perquè és el nostre context actual, malauradament. No crec que el paper principal del gènere negre sigui el de la denúncia social perquè llavors deixaria de ser una novel•la negra però sí que penso que una història contextualitzada en el seu espai i temps real té molta més versemblança.

El protagonista de Coll avall és un home al que les coses li van malament (ha perdut la feina i la família i s'escarrassa a buscar culpables) està molt emprenyat amb el món. Ens podeu parlar una mica més d'aquest personatge sempre enfurismat.
X.D. És un personatge dut al límit, fora de sí, totalment desesperat. L’Andreu és un personatge de mitjana edat que ha viscut molts anys a l’estranger. Ell arriba a Barcelona i es troba una ciutat, una realitat molt diferent a la que ell va deixar quan va viure aquí l’últim cop. El conjunt dels esdeveniments familiars, la crisi social i econòmica, el trasbals que suposa també una separació sentimental i també la decepció que l’envolta el fan trontollar. Es troba constantment en un estat d’explosió.

Que ens podeu dir del paper dels bancs en el drama quotidià dels desnonaments?
X.D. Bé, la meva opinió personal- el d’una persona que ha viscut els darrers anys a Suècia- és que durant mols anys els bancs han fet el que han volgut amb els nostres diners, contractes, hipoteques, serveis... i a sobre els hi hem deixat fer. Potser el nostre delicte ha estat la ingenuïtat amb la qual els hem permès generar aquest descontrol total. En tot cas, des d’un punt de vista llunyà, crec que no ens mereixem que les entitats bancàries tinguin el poder suficient com per ordenar el desnonament d’una família sencera i, per tant, violar un dels nostres drets constitucionals: el dret a la vivenda.

Penseu continuar escrivint junts? Teniu futurs projectes?
X.D. Doncs no sabem encara si farem més projectes a quatre mans. No volem descartar la possibilitat d’engegar més iniciatives literàries. De moment tenim projectes individuals i potser en el futur ens podríem plantejar fer alguna altra iniciativa literària conjunta.


Què podeu destacar del panorama negre actual (autors, tendències...)? I del panorama negre en català? 
X.D. El naixement de noves editorials especialitzades en novel•la negra en català com Llibres del Delicte és una prova més que el panorama negre en català està evolucionant i, a més a més, tinc la sensació que encara creixerà més. S`estan creant nous escenaris i plataformes específiques del gènere tant a nivell institucional com a nivell privat. Els festivals de novel•la negra, les fires o la proliferació d’ esdeveniments relacionats amb el gènere ens demostren que hi ha cada cop més lectors de novel•la negra en català. La gent s’està apropant a un gènere que fa molts anys que existeix a Catalunya i que mica en mica s’està popularitzant.

Empar Fernández

COLL AVALL
Autors: X. Díaz i M. Martínez
Pàgines: 136
Preu: 11’95€
ISBN: 978-84-941064-2-2
Publicació: agost 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular