!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'La decisió de Manperel' - Jordi de Manuel

dimarts, 24 de setembre del 2013

'La decisió de Manperel' - Jordi de Manuel

 

El Nou llibre de Jordi de Manuel Barrabín (Barcelona, 1962) deixa de banda per uns instants la sèrie de novel·les protagonitzades per l’ inspector Marc Sergiot, per endinsar-se en un genera literari que molts cops ens fa fer marxa enrere quan sentim parlar d’ ell: la ciència-ficció.
                “La decisió de Manperel”, XXIII Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler,  explica el moment vital en que un matemàtic, Víktor Nikolàievitx Manperel, ha resolt un dels Set Problemes del Mil·lenni, fet que li ha valgut rebre la prestigiosa Fields Medal.

                Desprès de renunciar al premi, decideix viatjar amb la seva mare i el seu gos a una misteriosa illa àrtica, a una cabana en un poblet anomenat Fugrino.
                Allà, intentarà desxifrar els enigmes que permeten comprendre l’univers. Però rebre una carta del seu pare moribund amb un seguit de gravacions on l’hi explica que ell a estat escollit per a una missió especial, trasbalsarà els plans d’en Manperel.

                Kiril Botonov, el carter de la petita illa, l’hi va portant las gravacions, una cada setmana. Aquestes gravacions en cinta de cassette, excepte la primera que resulta una sorpresa, es convertiran a poc a poc, en un desig,  en un anhel.
                Nikolai Manperel, el pare de Víktor, explica l’ historia del seus avantpassats, del seu pare i del seu avi, que van tenir unes experiències vingudes del mes enllà les quals van marcar la vida de tots els sues descendents.

                Com totes les bones novel·les aquesta també a comtat amb un treball de recerca de documentació esplèndid. Jordi de Manuel ens explica amb tots els detalls el territori on succeeixen els fets. La vegetació, el clima, la fauna, i fins i tot els personatges apareixen a poc a poc, i les seves petites vides sens expliquen de la mateixa manera. Ens fa l’ afecte que ens endinsem de ple a la tundra juntament en els protagonistes, en Víktor, en Kiril i el gos Grisha, al final l’ autèntic protagonista del relat, juntament amb la bola metàl·lica que du sempre amb ell a la seva butxaca.

                Una historia senzilla, però amb un rere fons molt mes complicat del que ens pensem. Manperel es veu amb la necessitat de prendre una decisió que al cap i a la fi no l’ ha buscat ell.

                Pairem sense presa “La decisió de Manperel” per trobar tots els seus sabors.

                SALVA G.

Títol: La decisió de Manperel
Autor: Jordi de Manuel
Editorial: Columna
Edició: 1ª edició, setembre de 2013
Numero de pagines: 206 pp.
I.S.B.N 978-84-664-1761-7

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular