!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Dones d'aigua, hòmens de fang' - Toni Cucarella

divendres, 4 d’octubre del 2013

'Dones d'aigua, hòmens de fang' - Toni Cucarella


Dones d'aigua, hòmens de fang, del valencià Toni Cucarella és un conte llarg o una novel•la curta (88 pàgines), que traspua lírica no tan sols pel llenguatge emprat sinó també per la història que s'hi narra, ja que el contrast entre els fets esgarrifosos i la delicadesa del llenguatge posa en evidència la duresa de la realitat que els va tocar viure a les protagonistes, Aurora i la seva mare, les dones d'aigua del títol.

Amb mig peu en la llegenda de les dones d'aigua i l'altre mig en el món real, el de la guerra civil i la dura postguerra, Cucarella ens explica la història de la família d'Aurora abans de la guerra, primer al poble, Sorió, i després a Xàtiva, on ja sense el pare, desaparegut, han d'espavilar-se com poden. Elles són la reencarnació de la figura de la dona d'aigua, una criatura molt bella de cabells rossos i ulls verds que viu als rius i gorgs i s'ofereix a un home amb la condició que ell mai no li recordi la seva condició de dona d'aigua. Si ho fa, ella desapareixerà per sempre. En contraposició a aquest univers fantàstic, la crua realitat: els hòmens de fang als quals fa referència el títol es recreen en la figura del  falangista Miserachs, pretendent de tota la vida de la mare d'Aurora i que després de la guerra assetja i humilia les dues dones en una mostra de com els guanyadors del conflicte menyspreaven i trepitjaven els vençuts.

Cal destacar l'habilitat de Cucarella per utilitzar una llengua rica, genuïna, però en cap cas arcaica, pel que fa a la varietat del lèxic però també a les frases fetes, refranys, expressions... una llengua viva que malauradament es troba en procés de desaparició.

Marta Planes

Dones d'aigua, hòmens de fang
 Toni Cucarella
isbn 9788490261439
Editorial EDICIONS BROMERA, S.L.
Autor Navarro Cucarella, Lluis Antoni
Any 2013


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular