!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'On mai no creix l’herba' - Sebastià Bennasar

dimarts, 10 de febrer del 2015

'On mai no creix l’herba' - Sebastià Bennasar


Sebastià Bennasar i Llobera (Palma, 27 d'abril de 1976) és periodista, escriptor, traductor crític literari mallorquí. Ha treballat onze anys com a periodista a les redaccions del Diario Baleares i de Diari de Balears, on ocupà el càrrec de cap de Cultura. Fou crític literari del suplement l'Espira des de 1999 fins a la seva desaparició el 2013 i de la pàgina web Llegir en Cas d'Incendi i la revista Bearn. Ha col•laborat ocasionalment amb altres mitjans de comunicació de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià. Ha estudiat Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (2009) i és Màster en Història del Món (2011) per la mateixa universitat. Ha publicat una vintena d'obres, entre poesia, novel•la i assaig.

Quantes vegades hem sentit a dir que els homes del temps no n’encerten ni una?
Doncs això devia pensar en Marc Farré, l’expropietari d’una pista d’esquí del Pirineu, quan durant la Diada de l’11 de setembre decideix acabar amb la vida del meteoròleg més famós del país. Però no serà l’únic... En pocs dies, el veterà comissari Jaume Fuster, que ja coneixem de la seva investigació a El país dels crepuscles (crims.cat n.º 6), haurà d’investigar l’aparició d’un doble assassinat contra els meteoròlegs de TV3. Al mateix temps, al barri barceloní de la Verneda, on res no es mou sense que ho sàpiga l’Ariadna i la seva quadrilla, imposant la seva pròpia llei i ordre, aquests reben un encàrrec molt especial: robar una casa a la Vila Olímpica. Molts diners en joc i la promesa d’una venjança poden fer inclinar la balança. I simultàniament, un grup de neonazis apareix per robar la Moreneta amb unes pretensions ben maquiavèl•liques.

Absolutament trepidant i esbojarrada aquesta nova novel•la que publica Sebastià Bennasar a Crims.cat.  On mai no creix l'herba és un deliciós còctel on es combinen històries de singulars lladregots de la Verneda, policies desencantats, estrafolaris grups de neonazis, mafiosos italians o periodistes bisexuals. I, per sobre de tot, l'Ariadna. Us enamorareu d'ella, ja ho veureu.

A partir de l'assassinat d'un dels homes del temps de TV3, l'autor obre diferents històries que s'aniran entrellaçant amb gran dinamisme fins arribar a un final precís i sorprenent. Novel•la negra, dura i aspra, ambientada en barris marginals, amb esquitxos de subtil ironia, escenes de sexe i crítica social. Capítols molt curts, saborosos diàlegs i magnífics personatges.

Literalment, he llegit la novel•la d'una sola tirada, tal és l'addicció que crea. He anat girant fulls sense adonar-me’n que les hores anaven passant, que tenia que preparar el dinar, ajudar a fer deures a la meva filla i anar a veure l'avi. I quan he acabat m’he quedat amb ganes de més, de molt més. Sobretot, de seguir llegint més històries de la quadrilla de l'Ariadna. Espero i desitjo que l'autor i la editorial ja estiguin preparant noves propostes.

Tot i la seva joventut, en Sebastià Bennasar és un autor que presenta un extens bagatge literari. On mai no creix l'herba és la dissetena novel•la, gènere que ha combinat amb la poesia, l'assaig o el relat curt. Hom pot pensar que tanta producció pot estar renyida amb la qualitat. Res més lluny en aquest cas: en Bennasar és a la literatura catalana el que Jagger/Richards, Lennon/McCartney o el malhauradament mai prou valorat John Fogerty són al rock and roll, autors que han sabut combinar amb total encert la quantitat i la qualitat.

Josep Camps

On mai no creix l’herba
Sebastià Bennasar
Any de publicació: 2015
Idioma: Català
Pàgines: 178
Editorial Alrevés - Crims.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular