!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Entrevista a Francesc Xavier Simarro autor de llibre de poemes 'Parèntesi'

divendres, 24 d’abril del 2015

Entrevista a Francesc Xavier Simarro autor de llibre de poemes 'Parèntesi'


Entrevista a Francesc Xavier Simarro, poeta membre del grup d’Aut@rs de Cornellà, a propòsit del seu darrer llibre de poemes Parèntesi.

Als teus poemes predominen temes molt transcendents: el sentit de la vida, l’amor, la mort, la creació artística, el pas del temps... des d’una perspectiva quotidiana i entenedora. Ens pots parlar d’aquells aspectes de la vida que et preocupen especialment?
No hi ha dubte que el pas del temps ( la paradoxa de la seva lentitud i alhora rapidesa ) és un tema que m’apassiona. Per altra banda, el mateix fet d’escriure apareix en molts dels meus escrits. Els seus aspectes més “mecànics” i els més lligats a l’esforç creatiu. El full en blanc, el contacte de la ploma ( escric a mà amb tinta de color blau ) amb el paper,  el silenci mentre vas rumiant paraules. La mort i el dolor també són aspectes que em preocupen. És un clàssic però no puc deixar de citar l’amor i l’erotisme ( en les mirades, en les situacions aparentment banals ) com aspectes que m’interessen.

Què trobes a la poesia que no trobes a la narrativa?
M’agrada jugar amb les paraules, trobar imatges, jugar amb el ritme i la rima ( quan és el cas ) Escriure poesia és per a mi un mètode d’aproximar-me als significats no evidents, a mi mateix i a la realitat. El propi silenci pot ser un bon material i una interessant font creativa. Cert estil de poemes em permet també practicar l’economia del llenguatge, mirar de dir molt amb poques paraules. Condensar el significat. Parèntesi, el meu sisè llibre,  presenta una segona part amb 42 aforismes. Són poemes d’un sol vers de 12 síl.labes.

Alguns dels teus poemes tenen un rerefons de dolor. El poeta es despulla en els seus poemes? 
Certament hi ha poemes que són una mirada a l’interior, al dolor, a les ferides internes. Lligant també amb la pregunta anterior, la poesia em permet un cert despullament des del treball amb les paraules i els significats.

A l’actual poemari, Parèntesi, has recollit molts poemes curts, de vegades versos únics que no recorden els poemes tradicionals. Creus que és aquest el camí pel qual transiten els poetes actuals?
Els estils són diversos però hi ha una línia en aquest sentit i, en tot cas, llegeixo poetes que han treballat des d’aquest enfoc de l’aforisme o de l’economia de paraules ( Feliu Formosa i Antoni Clapés )

Què trobarà el lector a Parèntesi? Què destacaries d’aquest recull respecte als teus poemaris anteriors?
Un esforç d’autenticitat, de trobar la meva veritat. Un camí de preguntes, d’interrogants. Trobarà la possibilitat de gaudir del llenguatge, de llegir a poc a poc, de fer-ne pauses, de rellegir. Aquest sisè llibre presenta la novetat dels 42 poemes d’un sol vers (aforismes) i un esforç de sinceritat i de fluïdesa en abordar els temes.

Empar Fernández

ParèntesiAutor: F. XAVIER SIMARRO 
Prólogo: Jorge Gamero
Idioma: Catalán
Páginas 76
Formato: Rústica con solapas
ISBN: 978-84-941050-7-4

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular